fbpx
homefoto

Wat is verslaving?

Er is sprake van verslaving wanneer het gebruik, een handeling of een gewoonte iemands leven zodanig negatief beïnvloedt dat het stuurloos en onhandelbaar is geworden. Daarnaast staat de verslaafde machteloos om dit te voorkomen. Verslaving is eigenlijk de toestand waarin iemand afhankelijk is van middelen, handelingen of gewoontes. Het gedrag van de verslaafde wordt door deze afhankelijkheid beïnvloed.  De focus van de verslaafde ligt volledig op het verkrijgen van zijn middel of de verslaafde zal er alles aan doen om toe te geven aan de handeling of gewoonte. Het gevolg hiervan is van grote invloed op relaties, werk, school en persoonlijke omstandigheden.

Bij een verslaafde wordt vaak nog gedacht aan een dakloze zwerver of een zielige heroïnejunk met een naald in zijn arm. Dit is allang achterhaald. Verslaving heeft niets te maken met een gebrek aan ruggengraat, onwil of gebrek aan motivatie. Ook is de hoeveelheid of regelmaat waarin iemand gebruikt niet belangrijk.Het kan al zo zijn dat het leven van een verslaafde compleet stuurloos wordt als hij/zij maar één keer per week gebruikt.

Verslaving is een chronische, progressieve, destructieve ziekte waarbij het functioneren van de hersenen wordt verstoord. Bij verslaving ontstaan er 2 soorten van afhankelijkheid. Bij de geestelijke afhankelijkheid voelt de verslaafde zich niet meer fijn zonder gebruik of gewoonte en verlangt steeds vaker naar zijn middel of gewoonte. Bij lichamelijke afhankelijkheid treden er onprettige verschijnselen op als iemand stopt met zijn gebruik. Dit worden ook wel ontwenningsverschijnselen genoemd.

Waarom raakt iemand verslaafd?

Een verslaafde gebruikt omdat het voor hem/ haar heel lastig is om met zijn/ haar emoties om te gaan. Het middel of het gedrag dempen die emoties. Helaas verzandt de verslaafde in een vicieuze cirkel doordat het middel maar heel kort de emoties dempt. Hierop volgt een schuldgevoel en weet de verslaafde echt wel welke schade hij allemaal heeft aangericht. Dit roept weer nare gevoelens op die de verslaafde niet wil voelen met als gevolg dat hij weer gaat gebruiken. Hij/zij zit gevangen in de vicieuze cirkel van mateloos gebruik.

De meeste verslavingsproblemen zijn niet zo makkelijk te herkennen. Door de schaamte zijn verslaafden er heel goed in geworden om hun ziekte te verbergen. Bij verslaving voelt iemand zich in eerste instantie vrolijker, losser en meer ontspannen. Door het gebruik, de handeling of de gewoonte kan iemand zich sterker, meer alert en zelfverzekerder voelen. Er worden minder remmingen en angsten ervaren.

  • Wij werken 100% discreet
  • Wij staan binnen 24 uur voor je klaar
  • Wij werken óók ‘s avonds en in het weekend
  • Wij werken op locatie als vanuit onze eigen praktijk
  • Wij zijn gediplomeerd counselor, coach
  • Wij zijn gecertificeerd interventionist en nazorgspecialist
  • Wij zijn ervaringsdeskundigen
  • MUDELLO is onderdeel van MUDELLI & MUDELLO v.o.f.

Robert Drosterij

info@mudello.nl

06-54 98 77 90

Meidoorn 42, Naaldwijk

BTW NL862049866B01

KVK 81334826