fbpx

Medicijnen/ Benzo’s

Benzodiazepines zijn reguliere medicijnen met een verdovende werking. Binnen de verdovende middelen vallen deze medicijnen in de categorie ‘licht’ verdovende middelen. Benzodiazepines kunnen een verscheidenheid aan psychiatrische klachten verlichten. Ze vormen dan ook de groep van medicijnen die het vaakst worden voorgeschreven in de psychiatrie. Bekende soorten benzo’s, de afkorting die voor deze middelen gebruikt wordt, zijn diazepam (Valium), lorazepam (Temesta), clonazepam (Rivotril) en alprazolam (Xanax). Deze middelen zijn ‘familie’van de zware verdovende middelen, die voornamelijk voor de behandeling van psychose worden gebruikt.

Wat doet het?

Benzodiazepines remmen de werking van het centrale zenuwstelsel. Hierdoor verlagen ze de angstbeleving bij mensen, maar hebben ze ook een verdovende werking en kunnen deze middelen gebruikt worden tegen stuiptrekkingen en convulsies (epileptische aanvallen). Daarnaast hebben ze een spierontspannende werking en zijn het effectieve middelen om als slaapmiddel te gebruiken. Door het effect van deze middelen op de hersenen kunnen ze een zeer verslavende werking hebben. De ene benzo is verslavender dan de ander. In het algemeen is het dus belangrijk dat deze middelen allen gedurende korte periodes en onder goede begeleiding voorgeschreven worden.

Signalen van benzo-misbruik:

Wanneer benzodiazepines voor langere tijd in hoge doseringen worden gebruikt, kunnen er veranderingen in het uiterlijk en gedrag optreden, die veel invloed hebben op het sociale leven van mensen. Voornamelijk op het werk en in de relaties met anderen zijn de veranderingen duidelijk merkbaar. Verder komen vrijwel altijd de oorspronkelijke klachten terug na het optreden van tolerantie tegen benzodiazepines. Dan ontstaat er een nieuw probleem: je hebt er een benzo-verslaving bij gekregen.

Benzo’s zijn maar in weinig gevallen de ‘favoriete’ drugs van een gebruiker. In ongeveer 80% van de benzodiazepine-verslavingen zijn er nog andere middelen waar de persoon verslaafd aan of afhankelijk van is.

Gezondheidsrisico’s:

Omdat benzodiazepine bekend staat als medicijn, onderschatten¬† velen de gezondheidsrisico’s die langdurig of overmatig gebruik met zich mee brengen. Langdurig gebruik van deze middelen vergroot de kans op dementie, beschadigingen in de hersenen en vergroot het tevens het risico op bepaalde vormen van kanker. De meest voorkomende risico’s zijn echter ongelukken in het verkeer door verminderde alertheid en bij ouderen het optreden van bovenbeen- en heupbreuken. In sommige gevallen is het gebruik van benzodiazepines ook gerelateerd aan het vroegtijdig overlijden van mensen.

Een verslaving aan benzodiazepines komt vaker voor bij mensen die dit middel krijgen ter behandeling van angst-, stemming- en/of slaapstoornissen. Dit komt omdat de gebruikers van dit medicijn in het begin vaak de ‘helende’ werking ervaren van het middel., wat de mogelijkheid tot het ontwikkelen van afhankelijkheid aanzienlijk vergroot. Na een week of vijf wordt de werking minder en gaan gebruikers hetzelfde effect/ gevoel nastreven door hun dosering te verhogen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de hersenen afhankelijk worden. Uiteindelijk ontstaan er ontwenningsverschijnselen waardoor de constante toediening van dit middel nodig wordt om deze tegen te gaan.

Bij verslaving zijn de ontwenningsverschijnselen samen te vatten als lichamelijke verschijnselen, slapeloosheid en overgevoeligheid van de zintuigen. In geval van ernstige afhankelijkheid kunnen er ook ernstige gevolgen zijn van het plotseling stoppen van de inname van het middel zoals epilepsie, delirium, comateuze toestand en zelfs de dood.

 

Robert Drosterij

info@mudello.nl

06-54 98 77 90

Meidoorn 42, Naaldwijk

BTW NL003141453B71

KVK 76838587