fbpx

INTERVENTIE-TRAJECT

Vele naasten van verslaafden komen tot het besluit dat het niet meer verder kan zo met de verslaafde. Vaak hebben ze van alles al geprobeerd om het leven van de verslaafde te controleren. Ze hebben van alles geprobeerd om de verslaving uit de weg te ruimen. Niks lijkt te helpen. De radeloosheid en machteloosheid is enorm geworden. De naasten zijn verslagen en uitgeput en radeloos. Ze zien de verslaafde steeds verder afglijden, terwijl ze zo graag dat anders zouden zien. Ze weten niet meer hoe ze dit moeten kantelen. Dit is vaak het moment dat de hulp van een interventionist ingeroepen wordt. 

De verslaafde daarentegen is volop in gebruik. Heeft na alle gesprekken en zorgen van zijn omgeving niet de motivatie weten te vinden om in herstel te gaan. Om hulp in te schakelen. Natuurlijk heeft hij wel al heel veel hulp in de vorm van leningen en voorgeschoten zaken als eten aanvaard. Echter de daadwerkelijke hulp om van zijn verslaving af te komen is nooit ingeschakeld. 

Als het aan de naasten ligt: tot NU!

De interventie heeft als doel de verslaafde in te laten zien dat er geen andere mogelijkheid meer is dan het aanvaarden van professionele hulp. Het in laten zien van deze wetenschap kan bij MUDELLO op 3 manieren, te weten:

 1. De Johnson-methode
 2. De ARISE®-methode
 3. De CRAFT-methode

Bij de Johnson-methode wordt de verslaafde op een vastgesteld moment geconfronteerd met zijn naasten. De naasten zullen hem, samen met de interventionist van MUDELLO,  een ultieme laatste kans geven om de helpende hand te aanvaarden die hem/haar geboden wordt. Dit alles wordt natuurlijk aan de voorkant zeer zorgvuldig voorbereid en doorgesproken met de naast-betrokkenen. Deze interventie wordt begeleid door een gediplomeerd interventionist en een assistent(e).

Bij de ARISE®-methode ziet de interventie er anders uit. ARISE® staat voor A Relational Intervention Sequence of Engagement. Het doel is hetzelfde: de verslaafde in laten zien dat hij/zij nu echt professionele hulp moet gaan aanvaarden, zodat hij in herstel komt en daarmee zijn stuurloze leven ombuigt naar een gelukkig leven met zijn naasten. In tegenstelling tot de Johnson-methode is dit traject in zijn geheel in bijzijn van de verslaafde zelf. De interventionist begeleidt het gehele traject van gesprekken, verbinding, motivatie en besluitvorming. Er gaat geen gesprek, mail of telefoontje naar elkaar toe, zonder dat alle betrokkenen hier weet van hebben. Je zult begrijpen dat dit een liefdevolle, maar langer lopende proces is, dan bij de Johnson-methode. Mocht de ARISE®-methode uiteindelijk niet het gewenste effect hebben, dan kan altijd nog de Johnson-methode als laatste redmiddel ingezet worden.

CRAFT staat voor Community Reinforcement Approach and Family Training. Bij de CRAFT-methode worden de naasten begeleid om de verslaafde, zonder dat voor de verslaafde de interventionist in beeld komt, zover te krijgen dat hij/zij professionele hulp gaat aanvaarden/halen. Deze methode is vaak erg geschikt voor werkgevers/ HR managers. Zij zijn dan in staat om een werknemer, waarvan het vermoeden bestaat dat hij/zij in gebruik is, de hulp te geven die hij/zij nodig heeft. Je hoeft niet te wachten tot er ongelukken gebeuren of dat het ziekteverzuim uit de klauwen loopt. Vroegtijdig ingrijpen is heel wenselijk, óók bij een interventie.

Een interventie is een beproefde methode. Alle genoemde interventie-methoden zijn gebaseerd op en worden uitgevoerd met liefde en compassie voor de verslaafde. Niet alle interventies leiden direct tot een opname van de verslaafde! 85% van de verslaafden die te maken krijgen met een interventie accepteren de hulp direct. Voor anderen kost het een paar dagen of weken om de hulp alsnog te accepteren. Echter voor de naasten is de interventie altijd geslaagd. Dit komt omdat zij enorm veel over verslaving zullen leren en veel tools aangereikt krijgen om op een gezonde manier met een naaste verslaafde om te gaan.

Je zult begrijpen dat het aan de voorkant erg moeilijk is om een prijsopgave van het traject van een interventie te geven. Elke interventie is anders. Het hangt van het aantal betrokkenen. De agenda’s van hen. De woonplaatsen van hen. Maar ook is het aan de voorkant niet duidelijk welke kliniek het beste is voor de verslaafde. Dat kan afhangen van het middel, maar ook van dubbele diagnoses. Natuurlijk is het Johnsontraject ook weer anders dan het ARISE©-traject.

Bij een aanvraag voor een interventie is het dus heel belangrijk om een goede intake met elkaar te doen. Dit kan op locatie. Daarna is het mogelijk om een goede inschatting van de investering te doen. 

 

 

 • Wij werken 100% discreet
 • Wij staan binnen 24 uur voor je klaar
 • Wij werken óók ‘s avonds en in het weekend
 • Wij werken op locatie als vanuit onze eigen praktijk
 • Wij zijn gediplomeerd counselor, coach
 • Wij zijn gecertificeerd interventionist en nazorgspecialist
 • Wij zijn ervaringsdeskundigen
 • MUDELLO is onderdeel van MUDELLI & MUDELLO v.o.f.

Robert Drosterij

info@mudello.nl

06-54 98 77 90

Meidoorn 42, Naaldwijk

BTW NL862049866B01

KVK 81334826