fbpx

GOKKEN

Gokken is een zwaar onderschat verslavingsprobleem. Het aantal mensen dat uiteindelijk overlijdt (indirect) door een gokverslaving is misschien wel het grootst van alle drugsverslavingen. Dit heeft alles te maken met de schulden die gemaakt worden. Het kan zijn dat schuldeisers niet langer op hun geld willen wachten of dat de verslaafde geen andere uitweg meer ziet en zelf een einde aan zijn leven maakt.

Iedereen doet of heeft wel eens een gokje gedaan. Denk maar aan de volgende manieren, het zijn allen gokmethodes:

Flipperen, lotto, postcodeloterij, bingo, casino, pokeren, fruitmachines, paardenraces, toto, wedkantoren, staatsloterij, de grote clubactie. Voor veel van voornoemde vormen van gokken, kan dit zowel in ‘real life’ als online.

Natuurlijk is dat allemaal leuk of onschuldig, totdat de verslaving zijn intrede doet. Helaas gaat dat vrij sluw en ben je een dwangmatig gokker voordat je het weet. Op het moment dat je gedachten continu naar het gokken gaan, zonder dat daar een legitieme aanleiding voor is, ben je al redelijk gevangen. Op het moment dat je dagelijkse functioneren gaat lijden onder de tijd dat je wilt gokken, al helemaal. Daarnaast zal je kunnen merken dat je meer geld gaat uitgeven dan eigenlijk in verhouding staat tot wat je verdient in het ‘normale’ leven. Vaak, omdat je weleens een flinke som geld hebt gewonnen, hoop je weer op dat moment, zodat je je schulden/ verliezen weer in één keer goed hebt gemaakt. Dat gaat natuurlijk nooit gebeuren, waardoor de problemen alleen maar groter worden. Het absurde is zelfs: voor die ene waarbij het wel gebeurt, zal je zien dat ook hij tóch weer gaat gokken, om weer meer geld te verdienen. De obsessie en machteloosheid is een feit geworden en daarmee de verslaving.

Een gokverslaving kan heel lang verborgen gehouden worden. Aan de buitenkant van de verslaafde zie je lange tijd niets. Het levert in eerste instantie geen zichtbare lichamelijke schade op. Later natuurlijk wel, door de stress en vaak de enorme onrust om een dubbelleven te moeten leiden. Ook slaapgebrek wordt een issue. Andere bekende gevolgen zijn slaapstoornissen, paniekaanvallen en depressies. Hierdoor is het mogelijk dat baanverlies en daarmee inkomsten verlies een feit wordt. Dit kan weer leiden tot criminele activiteiten om aan geld te komen. Enerzijds om te kunnen leven en anderzijds om mee te kunnen gokken. Het mag duidelijk zijn, dat gokken een immens groot verslavingsprobleem is die met recht de duurste verslaving kan worden genoemd. 

Ook op sociaal vlak is er veel schade. De gokker gaat zich isoleren. Hij wordt prikkelbaar en kortaf. Staat niet meer in verbinding met de mensen die hij lief had. Langzaam maar zeker draait alles nog om het gokken, het goed maken van verliezen, maar ook om de kick van het gokken: verslaafd aan de dopamine die vrij komt als hij met gokken bezig is.

Robert Drosterij

info@mudello.nl

06-54 98 77 90

Meidoorn 42, Naaldwijk

BTW NL003141453B71

KVK 76838587