fbpx

ETEN

Eetverslavingen zijn er in verschillende vormen. De meest voorkomende zijn anorexia met als vaak genoemde reden een vervormd zelfbeeld en/of een angst om dik te worden. Daarnaast kennen we boulimia, waarbij er juist periodes zijn van overmatige controle op je eetgewoontes tegenover periodes waar alles losgelaten wordt. Binge eating is een vorm die op boulimia lijkt, alleen wordt er niet na een enorme eetbui alles er weer aan gedaan om dat te compenseren. 

Ze hebben allen gemeen dat er allerlei vaste rituelen aan te pas komen. Je ziet dan vaak dat er dwangmatig en obsessief met voedsel omgegaan wordt. Natuurlijk liggen er verschillende redenen aan dit gedrag ten grondslag. Te denken valt aan het weg eten van stress, woede of emotionele pijn.

Eten wordt vaak als emotionele troost gebruikt en veel eten is niet ongebruikelijk in onze maatschappij. Pas als het overeten dwangmatig wordt en je er geen regie meer over lijkt te hebben, spreken we van een eetverslaving of eetstoornis.

Al die verschillende eetstoornissen hebben ook allemaal verschillende gevolgen. Overgewicht is altijd slecht voor je hart en bloedvaten. Maar ondergewicht is ook gevaarlijk en kan je bijvoorbeeld (tijdelijk) onvruchtbaar maken. Gebruik je regelmatig laxeermiddelen dan doe je schade aan maag en darmen. En veel overgeven is schadelijk voor je keel en gebit. Als je kampt met een eetverslaving loop je ook het risico op een depressie met soms suïcidale neigingen. Daarom: het is belangrijk om je eetstoornis of eetverslaving zo vroeg mogelijk te herkennen en aan te pakken.

Robert Drosterij

info@mudello.nl

06-54 98 77 90

Meidoorn 42, Naaldwijk

BTW NL003141453B71

KVK 76838587