fbpx

De H is van Herstel

Het zat er natuurlijk in: De H is van Herstel. Uiteindelijk hét woord waar het in het leven van een verslaafde allemaal om zal draaien, de rest van zijn/haar leven. Van mijn leven.

Probleem was echter, dat ik geen idee had, toen ik eraan begon, waar ik aan begon! Ik was eigenlijk van mening dat ik alleen een drankprobleempje had en dat ik ging leren hoe ik weer op een normale manier kon genieten van een drankje. Voor mijn gevoel had ik niet eens een verslaving. Goed, na enig aandringen ging ik daar dan wel mee akkoord. Ik was nog niet koud anderhalve week in de kliniek of ik was erachter dat ik niet alleen een serieus probleem had: een chronische, progressieve en dodelijke ziekte(!), maar ook dat ik mijn hele leven al het ene middel met het andere aan het inruilen was. Cross-addiction noemen ze dat: ze hebben er zelfs een woord voor!

Ik ben niet verslaafd aan drank, of coke, of gokken. Nee, ik lijd aan de ziekte verslaving. Ik zal dus alles gebruiken wat ik kan, op het moment dat mijn drugs-of-choice niet voorradig is. En niet, zoals ik mezelf voor de gek hield, dat ik kon stoppen met een middel, wanneer ik wilde. Ik ruilde gewoon het ene in voor het andere! Van de schrik bekomen, kwam het verhaal van herstel en alles wat daarvoor nodig was: een totale verandering in je volledige ‘zijn’. En dit alles onder de strikte voorwaarde dat je 100% abstinent (geheel onthouding van welke middel dan ook) blijft; de rest van je leven!!!!

Ja, Koekkoek! Wat denk jezelf?!? En waarom zou ik al die moeite doen als er niks tegenover staat?

Als we ons gemotiveerd inzetten in deze fase van onze ontwikkeling, zullen wij verbaasd opkijken voordat wij halverwege zijn.
We zullen een nieuwe vrijheid en een nieuwe blijdschap leren kennen.
We zullen geen spijt hebben van ons verleden en het zal ook niet nodig zijn om ons ervoor af te sluiten.
Wij zullen het woord innerlijke rust begrijpen en we zullen innerlijke vrede kennen.
Hoe diep we ook gezonken zijn, we zullen ontdekken dat we met onze ervaring anderen kunnen helpen.
Dat gevoel van nutteloosheid en zelfmedelijden zal verdwijnen.
Wij zullen niet langer uit zijn op eigen belangen en aandacht krijgen voor onze medemensen. Egoïsme zal langzamerhand verdwijnen.
Onze hele houding ten opzichte van het leven en onze kijk erop zullen veranderen.
We zullen geen angst voor mensen en financiële onzekerheid meer hebben.
We zullen intuïtief weten hoe we moeten reageren in situaties die ons vroeger in verwarring brachten.*

Om terug te komen op de vraag: ‘waarom zal ik al die moeite doen, als er niks tegenover staat?’, is het bovenstaande het antwoord, wat mij is gegeven door de professionals in de kliniek en de fellows vanuit de zelfhulpgroepen.

Uiteindelijk blijken alle beloftes, zoals die hierboven omschreven zijn, uit te komen. Ik durf dat nu te zeggen, omdat ik vandaag precies 1000 dagen clean ben en alle beloftes werkelijk voor mij uitgekomen zíjn!!! Doordat ik scherp blijf, doordat ik blijf werken aan mijn herstel. Dat betekent dat ik ten alle tijden mijzelf fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel blijf onderhouden. Dit doe ik op dagelijkse basis, zonder uitzondering. Zoals een nierpatiënt meerdere keren per dag zijn dialyse ondergaat om te blijven leven, zo zal ik als verslaafde aan mijn herstel moeten blijven werken, om te blijven leven.

Dat lijkt een hele opgave en dat was het in het begin ook. Probeer maar eens je gedrag te veranderen op één enkel gebiedje van je leven. Dat kan soms best tegen vallen. Voor mij als verslaafde ging dat een stapje verder, daar mijn hele leven, begreep ik later, gebouwd was op gebruik en het ego wat daar bij hoorde. Dus tegen mij werd ook gezegd dat ik maar 1 dingetje in mijn leven moest veranderen: en dat is ALLES.

Ik heb het gedaan: Ik heb al mijn gebruik van middelen gestopt, 100%, geen uitzonderingen. Nooit meer 1 druppeltje, 1 grammetje, 1 pilletje, 1 trekje, 1 wat dan ook gebruiken. Nooit meer vluchten in loterijen, games, seksfantasieën, casino’s, beleggingen, of andere gedragsverslavingen die mijn ego voeden en mijn herstel ondermijnen. Ik ben gaan sporten, ik ben gezond gaan eten, ik heb structuur in mijn dagen gebouwd voor nachtrust en bezigheden, ik ben mijn gedachten gaan gebruiken als dat nodig was in plaats van dat mijn gedachten mij gebruikte en ik ze niet meer stil kreeg…, ik ben het denken voor een groot deel in gaan ruilen voor voelen; voor het toelaten van allerlei emoties, die ik allemaal kan waarnemen en kan omarmen. Ik ben mij gaan omringen met mensen waar ik energie van krijg, ik heb met respect van anderen afscheid genomen. Ik ben aan het mediteren en aan het bidden geslagen. Niet religieus, juist niet, maar spiritueel! Door dit alles ben ik volkomen in balans gekomen en ken ik geen angsten meer. Eigenlijk zijn na een dik jaar van herstel de beloftes, zoals eerder genoemd, allemaal uitgekomen. Hierdoor heb ik de kracht gevonden om vol vertrouwen de stekker uit een goed betalende baan te halen. Mijn lease-auto in te leveren en andere ego-voedende zaken op te ruimen. Mij volledig te storten in het helpen van anderen; om hen te helpen bij het vinden van diezelfde vrijheid! Dit doe ik nu zowel professioneel alsmede in de zelfhulpgroepen, omdat ik heb mogen ervaren dat deze twee wegen elkaar enorm kunnen versterken in het overbrengen van die nieuwe manier van leven. Ik had het niet gered zonder aan mijn ene zijde de counselors en aan de andere zijde de fellows te hebben. Een magische formule!

Ik durf de uitspraak te doen dat mijn staat van zijn, vele malen completer, liefdevoller en vrijer en daarmee gelukkiger is, dan dat ik ooit was. Zelfs meer dan voor de tijd dat ik überhaupt gebruikte!

Nooit gedacht dat dit kon. Zo bang als ik was toen ik in herstel ging, om alles kwijt te raken wat ik had ( de gezellige avonden, vakanties, festivals, feestjes. uit eten in restaurantjes, enz.), zo bevrijd als ik nu ben, omdat ik zie dat ik niets van dat al ben kwijtgeraakt. Sterker nog: nu zie ik in wat ik allemaal kwijt was geraakt dóór dat gebruik!!! Ik voel me als een vlinder, vrij en gelukkig, die door herstel uit zijn cocon kon kruipen, waar ik in gevangen zat!

 

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog of wil je contact met mij voor hulp aan de verslaafde, of juist met mijn vrouw voor hulp aan de naaste(n); schroom niet om het contactformulier in te vullen. We hebben dan binnen 1 dag contact. www.mudello.nl/contact

Robert Drosterij | www.mudello.nl | interventies | counseling | nazorg voor verslaafden en hun naasten

*Greep uit De Beloften zoals de zelfhulpgroepen als AA, CA, etc. die gebruiken.