fbpx

De C is van Cleantijd

 

Vanaf het allereerste moment dat ik mijn laatste slok, hijs, spuit, snuif, dopje of pil tot me genomen heb, is mijn cleantijd begonnen. Vanaf het allereerste moment dat ik mijn manier van leven ben gaan aanpakken is mijn herstel begonnen. Dat zijn voor mij twee verschillende zaken, waarbij herstel niet voor de cleantijd uit gaat, maar de cleantijd een absolute voorwaarde is voor herstel.

In de zelfhulpgroepen worden de cleantijden van iedereen gevierd en dat is een mooi moment in de meetings van de groepen zoals de AA, NA en CA. Je wordt in het zonnetje gezet en je mag delen waarom het programma voor jou gewerkt heeft, waardoor je deze mijlpaal hebt kunnen behalen. Een mooie manier, omdat het heel helpend is, om de eerste tijd, puur op wilskracht van mijlpaal naar mijlpaal te leven.

Voor mij is er echter wel een groot verschil tussen clean zijn en herstel. Ik snap dat cleantijd makkelijk te vieren is omdat het heel erg meetbaar is. Hersteltijd is veel moeilijker te meten. Het gaat meer over hoe je in het leven staat (wellicht meer daarover in de H is van Herstel). De cleantijd is als een verjaardag die je mag vieren met je nieuwe vrienden uit het fellowship. Het geeft je een enorme boost. Je staat even in het middelpunt. Je mag even trots zijn op wie je bent en wat je behaald hebt. Je mag erover delen, zodat een persoon die minder ver is, naar je kan (op)kijken, met de achterliggende gedachte: ‘Wat hij/zij heeft, wil ik ook!’

Het is feitelijk een ego-dingetje, wat haaks staat op herstel. Het is niet voor niets dat mijlpalen zo vaak gedeeld worden op de sociale media. Zelfs geen officiële mijlpalen, worden gedeeld op de media. Zodra er een getal in één van de vele cleantijd-apps tevoorschijn komt, als 555 dagen of 11 maanden dan wordt er al gepost. Is hier sprake van herstel? Of is hier sprake van een ego met een bepaalde tijd dat die niet gebruikt heeft. In herstel zijn, is nederigheid. In herstel zijn is werken aan mijn tekortkomingen, aan mijn liefde voor anderen, zonder er iets voor terug te verwachten. De wereld niet meer om mij als individu laten draaien. Het gaat om die ander en juist niet meer om mij als middelpunt. Die tijd zit er wel op; die tijd is volledig opgebruikt in mijn actieve verslaving. Toen moest het om mij gaan. In herstel om die ander.

Cleantijd is een mooi houvast om te weten hoe lang het geleden is dat ik alles en iedereen om me heen kapot maakte, inclusief mijzelf. Cleantijd staat voor de tijd dat ik alle schade uit het verleden al aan het opruimen ben. Cleantijd is de tijd dat ik niet meer destructief gedrag heb laten zien.

Het geeft de tijd aan dat mijn lichaam niet meer geterroriseerd is. Het geeft de tijd aan dat ik weer bij mijn verstand kon komen. Het geeft de tijd aan dat ik weer mijn gevoelens kon ervaren. Het geeft de tijd aan dat ik weer in verbinding kan komen met alles in het NU!

Het geeft echter niet aan of ik ook al het bovenstaande heb gedaan. Want dan zou het over mijn herstel gaan. Als ik in de meeting kijk naar iemand die zijn mijlpaal komt vieren, dan zie ik het verschil tussen iemand die zijn cleantijd komt vieren en iemand die zijn herstel komt vieren.

Degene met de cleantijd ontvangt de complimenten, de slingers, de shares die over hem gaan, het mijlpaalmuntje, de koffie, de bloemen, het gebak.

Degene met het herstel IS dat allemaal.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog of wil je contact met mij voor hulp aan de verslaafde, of juist met mijn vrouw voor hulp aan de naaste(n); schroom niet om het contactformulier in te vullen. We hebben dan binnen 1 dag contact. www.mudello.nl/contact

Robert Drosterij | www.mudello.nl | interventies | counseling | nazorg voor verslaafden en hun naasten